2019 Vakantie Belgie

Deze vakantie blijven we in de buurt. We boeken, last minute, een huisje.

Maandag.
Gaan we met de auto op weg naar ons vakantiehuisje in België net over de grens bij Vaals. Als we de snelweg verlaten, we rijden bijna twee uur, wordt het tijd om even te stoppen. We volgen een bordje met een kopje en belanden bij hoeve de Linde, wat een verrassende plek. Ik bestel een lekker een groot glas apfelschorle, appelsap met bruiswater, met advocaat vlaai.
Daarna werd het tijd om opzoek naar huisje ’t Eekhoorntje te rijden.
We zitten in het kleinste appartementje op deze prachtig gerestaureerde hoeve. Op het erf lopen kippen eenden en een poes.
’s Avonds loop ik een klein rondje via linie 39, een oude spoorlijn.

Tante zonder teen komt even buurten

Dinsdag.
We lopen naar het begin van een geocache rondje naar de oude loodmijn die hier heeft gestaan. Ondertussen komen we ook langs de VVV/informatie centrum.
De wandeling komt langs een grot waar ivm wateroverlast voor de mijnbouw de Geul doorheen gebroken is. Er is ook een gebiedje waar mijn afval ligt. Door de vervuilde grond groeien er alle planten die dat kunnen hebben, bv Zinkviooltjes. Het is een bijzonder stukje natuur.
’s Middags doen we wat boodschappen in Kelmis, dat is een nadeel. De winkel in Gemmenich is gesloten dus je moet iets verder (ong 5km) weg. Vaals kan ook.

Zinkviooltje

Woensdag
We pakken de auto naar Epen voor een wandeling rond de Geul en ook voor een beetje jeugdsentiment. De heenreis via Sippenaken is grappig een ontzettend druk vreselijk smal weggetje met uiteraard tegenliggers, maar we zijn zonder schade op onze bestemming gekomen. We lopen eerst langs de Volmolen. De molen is dicht en de omgeving voor een deel niet toegankelijk ivm bouwwerkzaamheden om de gevolgen bij wateroverlast tegen te gaan. Er komt een dam met vistrap.
De wandeling gaat verder langs de oost oever langs de Heimansgroeve en langs hele lieve koeien. Via de westoever en camping Zinkviooltje lopen we weer terug en drinken iets bij de Smidse. We bezoeken nog twee geologische sites en starten een poging om wat ARK caches te vinden.
Daarna weer naar ons huisje om in het zonnetje en tussen de kippen nog wat te drinken.

Volmolen

Donderdag
Vandaag een dagje Kelmis voor een geocache wandeling. Op zich weinig navigatie. Op een kaartje staan plaatsen waar je een oude foto ziet, zodat je toen en nu kan vergelijken (in Wijk aan Zee hebben ze ook zo iets). Helaas kunnen wij een bordje niet vinden zo dat we op de gok een verkeerd tram nummer kiezen (Linien 39). Maar toch een leuke wandeling.

Vrijdag.
Vandaag twijfel ivm het weer. We besluiten de blauwe route van uit ons huisje te lopen. Een wandeling van 9,5km zonder de heen en terug weg, maar dat is niet zo veel. Bij Vieux Moulin besluiten we een doorsteek langs de Geul naar de groene route naar Plombières te nemen. Op die manier is het uit en thuis een rondje van 14km geworden. Het stukje naar Plombières is ontzettend mooi.
Eenmaal thuisgekomen is het lekker weer en probeer ik de hangmat uit. Pas bij opvouwen lees ik de instructie en zie dat ik dwars of diagonaal had moeten liggen.

Klimmetje vanuit het Geuldal

Zaterdag,
vanwege een bier wens en om iets cultureels te doen gaan we naar de Abdij van Val-Dieu. We hebben geen excursie door de abdij en brouwerij geboekt omdat die online via een papieren afdruk geboekt moet worden.
Maar een bezoek aan de basiliek en de tuin, aangevuld met een bezoek aan bistro en winkel maken er een mooi dagje uit van. We hebben uitgebreid geluncht vanavond doen we het simpel.
Terug nog even lang Kelmis voor het museum en om de cache proberen af te maken. Via wat speurwerk op internet en de hint vinden we hem toch nog.

de Abdij van Val-Dieu

Zondag,
begint als serieuze regendag. Als het wat droger wordt ga ik in mijn eentje op stap. Via de niet natuurlijke uitgang van de geul grot volg ik een stukje groene markering en steek halverwege via een Natagora route door naar de water reiniging en kom vlak bij de boerderij en ons huisje uit. ’s Avonds friet gehaald bij Friterie Hack C’est bon.
Later zien we een grote vogel een buizerd, een ooievaar? Nee een kraanvogel.

Mijn monument Plombiéres

Maandag zit het er alweer op en rijden we weer naar huis.