Klein Belten bij Vorden

 

Deze zomer vakantie blijven we in eigen land. We hebben een huisje geboekt bij Vorden midden in het bos.

WP_20160715_16_48_06_Pro.jpg

Het fijne van een vakantie dicht bij huis is dat je na de koffie kan vertrekken.. We hebben voor we naar het huisje gingen nog even de groene, wandeling op landgoed Hackfort gelopen, hij staat ook op de Natuurmonumenten app deze geeft een andere, leukere, beschrijving dan de site. Na de wandeling hebben we op het landgoed nog wat gegeten, het was redelijk aan de prijs. Vervolgens zijn we naar het huisje gereden, we zijn de eerste huurders, en voor een kleine vergoeding mogen we ook de fietsen gebruiken.WP_20160715_14_38_05_Pro

Voor het eten hebben we nog even de fietsen uitgeprobeerd. Bij het oppompen van de band ging een ventiel stuk gelukkig was er nog een stukje slang. Toen dat gerepareerd was gingen we opzoek naar een cache, misschien is het toch verkeerd berekend, we hebben hem niet gevonden.
route

Naar Lochem

Het is zaterdag, vandaag gaan we op de fiets naar Lochem, gisteren heb ik ontdekt dat de fietsnavigatie van de Etrex behoorlijk zijn best doet. (d.w.z. goed werkt) Het nadeel daarvan is dat je achter een pijltje aanrijdt en geen goed overzicht van de kaart, c.q. alternatieve routes hebt.

Terenia heeft van te voren flink wat GC puzzels opgelost en we gaan ons best doen daar een aantal van te vinden. Er staan ook wat multies op het programma. Vandaag dus een rondje Vorden.
Op de heenweg vinden we 2 puzzels. In Vorden gaan we eerst even bij de VVV langs en drinken koffie bij Scholten vlak bij de kerk. I.v.m. een blues-festival vanavond is de fietsparkeer ruimte beperkt. Vanaf onze zitplaats zien we de plek van de eerste foto van de multi die we gaan lopen. Voor we echt op pad gaan bezoeken we eerst nog even de kerk, jammer dat de Nederlandse kerken zo sober zijn ingericht. Het is een mooie middeleeuws bouwwerk maar van binnen stralend wit gekalkt.

De route door Vorden voert ons langs een van de oudste gebouwen, nu een pizzeria, de gracht, een kanon en de synagoge. Bij terugkomst nog even iets drinken en een saucijzenbroodje/gebakje, weer op het zelfde terras, de bediening was vriendelijk. Het was wat lastig om alle foto’s te plaatsen en de oplossing te vinden. Maar na het terras gaan we nog boodschappen doen bij appie, daar in de buurt moet de oplossing liggen. Na de boodschappen bij een laatste poging toch nog het doosje gevonden. Tijdens de wandeling zijn we ook nog even afgeweken voor het Bleekhuisje.

Bleekhuisje

Op de terug weg nog wat punten opgezocht. Een er van blijkt onvindbaar, achteraf blijkt uit de logjes dat hij al langer niet gevonden is.
route

Na het eten zijn we met de auto weer naar Hachfort gereden voor een concert van Rien en Gery. Muziek, liedjes en verhalen. Misschien anders dan een blues-festival maar je hoort iedere noot en elk woord.

Grote Veld

Op zondag pakken we de fiets voor de wandel cache ‘het Grote Veld’. De route start op de parkeerplaats maar daar is niet echt plek voor de fiets. We stallen ze bij het er tegenover gelegen rust punt.
De wandeling gaat door bos, heiden en akkers en volgt de gele route. Doordat niet alle paadjes op de kaart staan missen we een deel van de foto’s. Onderweg komen we (voor de derde keer al) Pokémon jagers tegen.
Na de route blijkt de oplossing nog lastig. Bij het rustpunt neem ik een ijsje en Terenia een soup-je om de route uit te rekenen.
We lopen het eerste stukje opnieuw, maken een praatje met de boswachter van het concert van gisteren, en bereken op een bankje je oplossing.
Na even zoeken vinden we de cache op een afgesloten pad.

DSC_0029

Op deze manier is de wandeling langer dan bedoeld. Terug fietsen we een ommetje en zien in de verte de koepel van Staring.
route

De Zevensprong

Maandag staat de Zevensprong op het programma. Het is een cache die Terenia al een tijdje op het oog heeft. Vorig jaar hadden we een huisje bij landgoed Zelle, iets zuidelijker dan nu. Toen we vandaaruit in Ruurlo waren bleek bij de VVV daar dat de serie daar in de buurt was opgenomen en er blijkt dus een cache van te zijn waarvoor de puzzel thuis is opgelost.

Via de Ruurloseweg rijden we naar Ruurlo, daar gaan we na het vinden van de stations cache eerst koffie drinken (met een mocca schuimtaartje) bij de Luifel. Daarna eerst nogmaals langs de VVV voor het boek en langs een fietsenmaker voor een ventielslangetje.

DSC_0033

De navigatie stuurt me een oprijlaan van een landgoed op maar er staat dat we er niet in mogen dus op eigen initiatief een stukje door over het fietspad. Bij de zevensprong 5 van de 6 paden bewandeld (1 is van het landgoed waar we niet in mogen).
Via Barchem en de Lochemse berg naar Lochem voor wat boodschappen.
route

De 3 kastelen

Dinsdag staan er wat multies op het programma. We pakken de fiets en wandelen bij de landgoederen, Enzerink en den Bramel. In Vorden drinken we wat bij de Rotonde. Vorden mist, wat ons betreft, de gezelligheid van Lochem. Hier bezoeken we ook de kerk en de VVV.

In het bos bij Enzerink staat “Grootvaders huisje” vroeger bedoeld als speelhuis voor de kleinkinderen van de eigenaar. Van dit landgoed is het bos en daarmee de wandeling mooier dan het rondje om den Bramel.

DSC_0074
Vervolgens gaan we richting Hackfort en lopen de route van het Berenpad. Langs een weiland zit er plotseling een bonte specht op, en aan, een paaltje.

Op de terugweg gaan we uit eten bij de Rotonde.
route

Hittegolf

Op woensdag belooft het een hete dag te worden, we blijven in eerste instantie bij het huis. Maar ’s middags pakken we de fiets naar landgoed Wildeborch. De cache kunnen we na veel de lang zoeken niet vinden, jammer.

DSC_0101

Op de terugweg drinken we koffie bij de buren, de Wildenborcherhof, in de schaduw van de notenboom.

Vorden

Op onze laatste dag maken we een wandeling op landgoed Vorden. De tuin van het kasteel is gesloten. Jaren geleden zijn we hier aan deel 2 van het Pieterpad begonnen. Door een navigatie fout missen we het knopenlaantje.

In Vorden gooien we de flessen en het oud papier weg en doen we voor de laatste keer boodschappen. Er is kermis in Vorden.  Via de Galgengoorweg fietsen we weer naar huis.

DSC_0120

route
Als we goed en wel thuis zijn begint het de betrekken en veranderd het weer. Het hoost, hagelt en onweert. de goten kunnen het niet meer aan maar wij zitten binnen lekker achter de schuifpui.
Het alarm licht van het riool gaat aan. gelukkig gaat hij later op de avond vanzelf weer uit. Waarschijnlijk kon hij  deze hoeveelheid regenwater niet aan?

Vrijdag gaan we, na de eind controle om half in de regen weer naar huis, maar eerst drinken we nog even koffie bij de Wildeborcherhof.
Wanneer we eenmaal de Achterhoek uitrijden wordt het weer droog. Maar we klagen niet, we hebben de mooiste dagen van dit jaar gehad!

Meer foto’s