8 Veenendaal – Renswoude (de Dennen)

26 Mei 2016.

Vandaag de draad weer opgepakt. Het afgelopen jaar is er van dit soort wandelingen niet zoveel terecht gekomen.
Om 8:45 de bus naar Utrecht gepakt om vandaar met de trein naar Veenendaal west te reizen. Vanaf het station is het ongeveer 500 meter naar het Utrechtpad.

Na de spoorweg overgang nemen we de eerste weg rechts. En het eerste pad links. Het boekje heeft het over het tweede pad maar dat zijn wat mij betreft erven of inritten.
We lopen aan de rechter kant langs achtertuintjes en aan de linkerkant met zicht op de Slaperdijk. We passeren een flinke kinderboerderij. Aan het einde moeten we na een bocht even tussen de huizen door om zo tot de eerstvolgende brug langs een vaart te lopen.

DSC_0104Als we de bebouwde kom verlaten komen we bij de eerste Grebbe linie versterking de Rode Haan. De route snijdt hier een stukje van de linie af. Volgens mij is dat ook niet toegankelijk. Wij lopen rechtstreeks  richting A12 en over een graspad onderlangs de snelweg naar het viaduct. Tot nu toe lopen we voor een groot deel verharde weg en dat gaat nog even door tot we tegenover een dierenbenodigdheden zaak rechtsaf de Gebbe dijk op gaan. We komen er op een uitstapje bij Renswoude na niet meer vanaf

Bij de spoorwegovergang kruisen we de Linie van Jufrouwwijk die vanzelf weer overgaat in de batterij aan de schalmdijk bij de renbaan. Daar heb je vanaf het bankje ook een leuk zicht op een kwelder gebiedje.. We volgen hier het pad naar rechts tot een hekjes van werk DSC_0114het fort aan de Buursteeg.Hier gaan we links af doorheen en volgen de dijk erna. Af en toe passeren we aan de rechterkant een geurende varkens of kippen boerderij. We steken de Arnhemse weg over en vervolgen de dijk.

Op een gegeven moment moeten we een paadje naar links nemen voor het uitstapje kasteel Renswoude via het ‘Grande Canal’. Dat kanaal is indrukwekkender dan ik van de foto’s in het boekje zou denken, er vlucht een eekhoorntje voor ons uit. Hij wil zeker niet op de foto.
Ook het kasteel en de tuin zijn de moeite van het ommetje waard. Voor het dorp en de kerk komen we een keer terug.

Vervolgens gaan we linksaf weer de dijk op na enige tijd zien we rechts kippen in weilanden lopen. Echte vrije uitloop kippen.? Er hangt hier een vreemde zurige geur er is geen boerderij in de buurt. Het moet de sloot zijn. Bij een plas komt een lepelaar langs vliegen.

DSC_0128

Via Werk aan de Daatselaar lopen we langs de camping, waar ook een theetuin is, verder. Bij de Barneveldsestraat nemen we niet de dijk maar lopen over een asfalt weg tot voorbij nr 15 en gaan linksaf richting 17 en 19 we twijfelen tussen het bospad en het verbod bord maar die laatste is echt de goede richting.
Bij deze huizen pakken we de dijk weer op.
Er lijkt wel een pad het ontbrekende stuk op te gaan maar later zie ik op een luchtfoto dat dit stuk echt onderbroken is.

Bij het eindpunt van deze etappe drinken we iets bij “de Dennen” voordat we de bus naar station de Klomp en de thuisreis pakken. De bus komt hier ieder kwartier. Het was een prachtige zonovergoten dag met ongeveer 26°, de eerste zomerse dag van het jaar, vorige week hagelde het nog.
Bus 83 rijdt, voor als je de auto daar hebt geparkeert, ook door naar station Veenendaal-West.

[dag 7], [dag 9], [route]